Türkiye’den emekli olanlar okusun
Sitede yayınladığımız “Alman maliyesi vergi için Türkiye’deki emeklilerin peşine düştü” haberini okuyanlar, şu notları da okusun isteriz.
Emeklilik ile ilgili işlemlerin devam ettiği dönemlerdi. Almanya’dan emekli olmuş, Türkiye’den de emekli olabilmek için başlatılan “emekli olma maratonu” tüm hızıyla devam ederken, uyarı niteliğindeki haber yazı Ulusal gazetelerimizde değil, Bielefeld kentinde yayın yapan Öztürk Gazetesi’nde yayımlanmıştı.
İşte o uyarı haberi..
Emekli olmak isteyenler dikkat !
YURTDIŞINDA yaşayan Türk vatandaşlarına 3201 sayılı yasa ile tanınan, Türkiye’de Emekli olma hakkı, son zamanlarda sadece „Türkiye’de Emeklilik Hizmetleri“ veren büroların açılmasıyla daha da hız kazandı. Vatandaşa gerek yazılı, gerek görsel, gerekse işitsel basın kuruluşları vasıtasıyla ulaşan, karşılığında 2500 – 3 bin Euro işlem parası talep eden bazı kuru-luşların, insanlarımızı yanlış yönlendirdiğini belirten T.C. Münster Başkonsolosluğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği Sosyal Hizmet Uzmanı Mevlüt Bulut, özellikle „Türkiye’de usulen çalışmış gibi gösterme girişimi“ konusunun ilerde vatandaşlarımız için sıkıntı açabileceğini dile getirdi.
Türkiye’de hiç çalışmışlığı olmayan kişileri Sosyal Sigortalar Kurumu başlangıç olarak kabul etmediğini sözlerine ekleyen Bulut, „Bu hallerde Bağ-kur kanalı ile işlemler yapılır. Fakat, bunu değişik şekilde, „Yasalarda boşluk var“ diyerek mahkeme kanalıyla çözme yoluna gidiliyor. Burada takip edilen yol, „usulen çalışma“ oysa bu tamamen yasalara aykırı“ dedi.
Mevlüt Bulut şöyle devam etti:
SÖZLEŞMEYE AYKIRI
Özel kuruluşlar şu şekilde yönlendirme yapıyorlar, Türkiye’de 10 – 15 gün çalıştı gösterelim, diyorlar. Çalışmak ayrı, çalıştı göstermek ayrı. Bunun birkaç tane sakıncası var: Türkiye ile Almanya arasında Sosyal Güvenlik Sözleşmesi gereği, bir kişi aynı anda iki tarafta çalışamaz. Almanya’da kayıtlı olarak çalışan bir kişinin işyerinden ücretli izin alarak tatil için gittiği Türkiye’de çalışması sözkonusu olamaz.
Almanya’da sosyal güvenliğe tabi olunduğu zaman diliminde Türkiye’de çalışamaz. Çalışırsa bu defa iki taraf çakışır, bu durum belki kısa vadede ortaya çıkmayabilir ama uzun vadede bu vatandaşımızın aleyhine olacak, demektir. Çünkü, anlaşmaya göre iki tarafta aynı anda çalışamaz. Dolayısıyla tesbit edildiğinde bir taraf iptal edecektir, bu iptali yapacak ülke ise Türkiye olacaktır. Bu birinci sakıncası.
İŞLETME AYLIĞI KESİLİR
Ayrıca vatandaşlarımıza, Alman sigorta kurumuna, Türkiye’de çalıştığı süreler için sigorta primlerinin yatmaması şeklinde yönlendirmeler yapılmaktadır. Bu durum Alman Sigorta Kurumu veya çalışılan işletme tarafından tamamen bir çıkış almış gibi değerlendirilebilir. Buda vatandaşlarımızın kesintisiz ve uzun zaman çalıştıkları yerlerde sağladıkları avantajlardan mahrum kalmalarına sebebiyet verebilir. Bu haklardan en önemlisi İşletme Emekli aylığıdır.
Tutun ki, böyle bir durum olmadı. Adınıza prim ödenmedi, Almanya’da çalışmalarınızı dondurdunuz Türkiye’ye gidip çalıştınız. Burada da bazı sakıncalar var:
OTURUM SIKINTIYA GİRER
Şimdi siz eğer bir yerde çalışıyorsanız, o çalıştığınız ülke’de asli (Hauptwohnsitz) ikametgahınız var demektir. Asli ikametgah demek, yılda 6 aydan 1 gün fazla kaldığınız yer anlamına gelir. Türkiye’de bir kişi çalıştığı zaman otomatik olarak asli ikametgahı Türkiye olmuş demektir. Yani bir yılın 6 aydan 1 gün fazlasını Türkiye’de ikamet ediyormuş gibi algılanır. Çalışan bir kişi çalıştığı yerde aslen ikamet ediyordur. Bu durum Almanya içinde aynıdır. Mesela siz Almanya’ya turist vizesiyle geliyorsanız bir yerde çalışamazsınız. Çalışmanız için öncelikle çalışma müsaadesi ve ikametgah belgesi gerekir. Türkiyede de yasal düzenleme aynıdır. Türkiye’ye turist olarak gittiğinizde çalışamazsınız. Ama ne oluyor, eşinin dostunun yanında çalışıyor gibi görünüyor, işte burada ilerleyen aşamalarda şöyle olabilir: Borçlanmak için Türkiye’de çalıştınız, borçlanmaya başladınız. Türkiye aradaki anlaşma gereği kişinin Türkiye’de çalıştığı tarihleri tetkik etmek istediğinde Alman Sosyal Güvenlik Kurumu ile irtibata geçebilir. Kurumlar arası iletişim neticesinde kişinin Almanya’da oturumu bile sıkıntıya düşebilir.
S.G.K, ARAŞTIRIR
Özel kuruluşların mazileri daha yeni, 3 – 5 senelik geçmişi var. Fakat insanlarımıza ümit tacirliği yapıyorlar. Diyelim ki, vatandaş nizami olmayan yollarla emekli oldu. Sosyal Güvenlik Kurumu da araştırma yaptı. Usulsüzlüğü tesbit etti, işte o andan itibaren ödenen paralar yasal faizi ile birlikte geri istenir. SGK bunu şuan da araştırabilir, 10 sene sonra da, ama usülsüz işlem eninde sonunda ortaya çıkar. O yüzden yapılacak işlemler, yasalara uygun şekilde yapılmalıdır.
Alıntı
Kaynak: http://ozturk.de/news.php?id=470

Slm almanyadaki gurbetçilere nasıl bir yol izlemelerini tavsiye ediyorsunuz, Bağkurlu olursa sakıncası varmı yine, bizi aydınlatırsanız memnun oluruz,şimdiden teşekkürler.