18.12.2023 - Hoşgeldiniz. Avrupa Zonguldaklılar Kültür ve Dayanışma Derneği Resmi İnternet Sayfası.
porno videolar

Alaplı

Alaplı, Zonguldak ilinin bir ilçesidir.
Zonguldak il merkezine 58 km uzaklıktadır. Nüfusu 18.000’dir. Balıkçılık ve fındık üretimi yapılmaktadır. Erdemir Demir Çelik A.Ş.’nin yan sanayisi de buranın geçim kaynaklarındandır. Nüfusunun çoğunu işçiler oluşturmaktadır. İlçede iplik ve fındık fabrikaları mevcuttur.30 Mart 2014 yerel seçimler sonucu belediye başkanı Nuri TEKİN olmuştur.

11025772_727502007363448_5345728663326652982_n

Ressam Aydın YILMAZ`ın kaleminden Alaplı`nın 1935`li yıllarını gösteren panoramasının hikayesi. Alaplı`nın kültürel dokusuna ve belleğine önemli vurgular yapan Sayın Yılmaz`ın tuvaline yansıyan Alaplı panoraması yeni kuşaklar için fevkalade önemli. Sayın Yılmaz`a sevgilerimizi, saygılarımızı iletiyoruz.  (İlhami Yazgan) /  Yandaki taployu Alaplı Taşbaşındaki çay bahçesinde olduğumuzu farz ederek ve Belediye binası yönüne baktığımızı düşünerek inceleyelim.

Alaplının 1935 – 1940 yıllarında çekilmiş bir fotoğrafından yararlanarak yaptığım ve aslının Alaplı belediyesinde bulunduğu yağlıboya tablomu sizlere sunuyorum. Sol üst köşede , bir kaç yıl önce yanarak kaybettiğimiz ve mahalleyede adını veren, şuanda Almanya da oturduğunu bildiğimiz İlhami YAZGAN ailesine ait eski konak .


Yine sol alttaki bina ise , o dönemde Kılçaklı Hasseloğluna ( Hacı Salih oğluna ) ait , ve altında un değirmeni olduğu söylenen binadır. Bu bina şimdiye dek bilinen 3 kere el değiştirmiştir. Şu anda Erginler ticaretin bulunduğu binadır. Onun karşısındaki ise şimdiki belediye binasıdır. Bunun sağ alt katında rahmetli Kuru Eyüp`ün kahvehanesi vardı. ( Ağaç dibinde oturanların bulunduğu kısım ) Bu kahvehanenin taş duvarına kadar yanaşmış tekneler ve ileride eski tahta köprü görülüyor.

Bu köprünün sol baş hizasında bulunan bina ise ünlü Safranbolu lu Bestekar, Rahmetli Sadi Yaver ATAMAN ın müzik öğretmenliği yaptığı taş mektep binasıdır . Yani o dönemde İlk ve Orta okulun eğitim gördüğü yerdir.
Tablonun solunda dere kenarında ise, Rumlar döneminden kalma tuvaletlerin kalıntısı vardır. Onun önündeki kayaların, iskele gibi kullanıldığı dikkati çekiyor, ayrıca yeni yetiştirilmeye başlanan Fındıkların çuvallarla kalaslar üzerinden teknelere yüklendiğini görüyoruz.

Ileride ise odun ve kum taşımada kullanılan 3 adet gara kayuk ( kara kayıklar ) göze çarpıyor.
Eski mektebin arka kısmında görülen fındıklık şimdiki sanaayi sitesinin bulunduğu yerdir.
Resimin sağ ortasındaki ağaçlık kısım ise , şu anda Belediye ye ait Kültür sarayının bulunduğu yerdir ,
O dönemde Tekne ve sandalların buralardan daha yukarılara kadar çıktığı söylenmektedir.
İlgi ile izleyip okuyanlara teşekkürler.Ressam Aydın YILMAZ. / 2015